La oss rocke sammen – slik kan arrangører tilrettelegge for mennesker med Downs syndrom

21. mars går Karen Knudsen Synnes med to ulike sokker på føttene. Dette gjør hun for å markere «Rockesokk» og verdensdagen for Downs syndrom. Hun sitter som frivillig i fagrådet for Downs syndrom Norge.

Vi tok en prat med henne for å høre hvordan du som arrangør kan tilrettelegge ditt neste arrangement for mennesker med Downs syndrom:

- Veldig mange med Downs syndrom deltar på ulike arrangementer på lik linje med alle andre. Som mor er det godt å kunne ta med sønnen min på ulike kulturarrangementer, da jeg virkelig ser hvor stor glede han har av å delta, innleder hun.

Likevel er det flere ting du som arrangør kan gjøre, for å tilrettelegge og inkludere i enda større grad.

Gi tydelig informasjon

- For mennesker med Downs syndrom er forutsigbarhet veldig viktig. Derfor setter vi veldig pris på om all informasjon rundt eventet blir kommunisert så tydelig som mulig. Dette gjelder alt fra hva slags innhold eventet vil ha, varighet, pauser, muligheter for mat og toalettbesøk. Gis det informasjon, er det supert om denne gis så kort og konsis som mulig.

Videre forteller hun at mange med Downs syndrom sliter med å lese mye og kompakt tekst.

– Igjen er tydelighet viktig, skriv gjerne informasjon som gis på plakater, bannere og lignende i en stor og tydelig font, med korte og klare setninger. Ellers kan det også være lurt å styre unna for mange vanskelige og kompliserte ord. Kort og tydelig kommunikasjon er noe som mange i samfunnet kan dra nytte av, så hvis du gjør dette, når du nok ganske mange flere, sier hun smilende.

Tilby hørselsvern

Ellers kommer hun også med en praktisk oppfordring:

- Mennesker med Downs syndrom kan være veldig sensitive for høye lyder som musikk eller steder med mye folk. Selv løser vi dette ved at Martin bruker hørselsvern når han deltar på konserter eller lignende. Jeg håper arrangører forstår at dette kun er for at han skal nyte opplevelsen til det fulle og ikke noe annet.

Inviterer du som arrangør mennesker med Downs syndrom, kan det altså være fint å tilby hørselsvern. Ha gjerne en kasse med utlåns-hørselsvern stående, disse kan de som sjekker billetter dele ut til de som har behov for det.

- For oss er det ikke mulig å delta uten og hvis jeg har glemt dem hjemme, må vi snu. Derfor hadde det vært fantastisk om flere arrangører kunne tilby dette, sier Karen.

Husk på ledsager!

Mennesker med Downs syndrom klarer seg som sagt ofte på egen hånd, men for noen kan det være helt nødvendig å ha med ledsager når de skal delta på ulike arrangementer.

Derfor er det viktig at du som arrangør tilrette legger for dette. 

- Mange med Downs syndrom trenger assistanse under eventer. Da er det supert om arrangører kan gi rabatt eller gratis inngang til ledsageren, da denne personen er avgjørende for at mennesker med Downs syndrom i det hele tatt kan delta.

Tips fra Checkin: Legg gjerne ved en mulighet for å huke av for ledsager allerede ved påmelding av eventet. Ledsageren vil ha med seg et ledsagerbevis med ID, så denne typen billett kan ikke misbrukes.

Vis respekt for at ting kan ta lenger tid

Karen sier at hun opplever å møte mye forståelse for at ting kan ta mer tid og gå tregere når hun er på arrangementer med sønnen Martin.

- For meg som mor er det selvsagt viktig at Martin kan delta på kulturarrangementer på lik linje med andre, derfor håper jeg at arrangører hører på rådene som deles her.

Vi i Checkin stiller oss bak Downs syndrom Norges slagord «Knus fordommene» og oppfordrer alle arrangører og deltakere til å vise respekt og hensyn, uansett.