5 tips til årets julebord

Julebordsesongen er et av årets største eventer og sesongen er like rundt hjørnet. Kanskje sitter du som leser i årets julebordskomitee sånn som meg? Da har du også sikkert stilt deg spørsmålet; hva bør jeg egentlig gjøre for å skape et livlig og minneverdig julebord?

Jeg håper vi kan lære av hverandre, her kommer mine beste tips for kvelden:

Ha et fastsatt program

På en kveld som denne ligger det selvsagt en del forventninger i lufta hos julebordets deltakere. Derfor råder vi deg som sitter i en arrangementskomite til å sette opp et program som lover alt fra underholdningsinnslag, god mat og drikke, taler og dans.

Forslag til underholdningsinnslag kan være utdeling av sangtekster og allsang, leker som pakkelek (Les mer om denne lengre ned i artikkelen) og/eller humoristiske innslag i kveldens taler.

Likevel råder jeg deg til å legge inn nok tid og ikke fullstappe programmet. Grunnen til dette er at folk gjerne vil ha lang tid til å spise god mat og få i gang gode samtaler som kanskje ellers ikke oppstår i en travel hverdag som kollegaer.

Ikke la talene ta overhånd

Taler hører til en høytidelig kveld som årets julebord og klassiskeren «Herrenes og Damenes tale» slår i grunn aldri feil. Her oppfordrer jeg dere til å finne et par livlige kandidater til å ta jobben. En huskeregel for en god tale er at den bør være noe høytidelig, men samtidig ha glimt i øye og humorelementer.

Og den siste huskeregelen er kanskje den viktigste; talen bør for all del ikke være altfor lang. En god pekepinn er at talen ikke bør overstige 5 minutter.

Erik fra markedsavdelingen er klar for årets julebord!

Sett en «dresscode»

Selv om klesvalget denne kvelden selvsagt er opp til den enkelte, kan det for mange være fint å få en pekepinn på hvor pyntet man skal stille. Derfor kan du som arrangør sette en kleskode. Koden kan være alt fra «Pent kledd» til «Galla», selv om de færreste nok går for sistnevnte. En kleskode gir deltakerne en god pekepinn på hvor formelt de bør kle seg og tillater deg som arrangør til å sette stemningen ut ifra dette.

Gi alle en oppgave med «Lapp under tallerkenen - leken»

Selv om du som arrangør nok har satt et bestemt program, kan det være morro å gi rom for litt tilfeldigheter i løpet av kvelden. For å sikre humoristiske hendelser, kan du legge opp til at alle får en lapp under tallerkenen sin med en «oppgave» som må gjennomføres iløpet av kvelden. Denne oppgaven holdes hemmelig for alle og utføres når deltakeren selv ønsker det. Eksempler her kan være «Dra i gang en skål», «Sett i gang allsang med en kjent julesang» eller «Få alle til å gå rundt juletreet».

For å få en slik lek til å fungere, bør oppgavene som blir utdelt være samlende og morsomme for å skape liv i løpet av kvelden!

20231107_130035

Arranger pakkeleken eller Secret Santa

Gaver hører julen til, men det kan være vanskelig å vite hva man skal gi kollegaene sine til jul. Og om du i det hele tatt skal gi noe. For å løse denne floka og få til en gøy aktivitet under julebordet, kan du som arrangør kjøre i gang en pakkelek eller Secret Santa.

 

Slik spiller du pakkeleken:

Her ber du alle deltakere om å ta med seg en liten gave til en fastsatt sum

(Her tenker jeg maks 150 kr).

Dette trenger du for å spille

Alle gjestene blir bedt om å ta med en eller to gaver til festen. Husk å sette en makspris slik at alle bruker omtrent like mye på gavene. Summen kan være høy eller lav som dere ønsker. I tillegg til gavene trenger dere en terning og en mobil eller timer til nedtelling.

Runde 1: 

Alle slår terning etter tur, og de som får terningkast 6 får velge en av pakkene. Fortsett til alle gavene er utdelt. Spillerne som har fått pakker skal nå åpne pakkene, noe som skaper stort engasjement i siste runde.

Runde 2: 

I andre, og siste, runde er det på tide å stjele gaver fra hverandre! Her velger mange å bruke en stoppeklokke og sette av for eksempel 20 minutter til å stjele gaver. Sett virkelig fart på sakene ved å stille inn tiden til 10 minutter! Også i denne runden kan de som får terningkast 6 velge seg en pakke, men husk: de som ikke fikk noen gaver i første runde skal også delta.

Alternativ spillemåte:

Vent med å åpne pakkene til etter alarmen går i runde 2, så ser man hvor heldig man faktisk var med gavene man klart å stjele til seg!

(Regler er hentet fra https://enklereliv.no/gaver-til-pakkeleken-som-alle-kan-like/)

DSC02788

Secret Santa

Secret Santa en roligere, men vel så hyggelig måte å spre litt julegaveglede blant dine kollegaer. Her skal alle i forkant av julebordet få utdelt en kollega som de er ansvarlig å gi en gave til. Hvem de fikk utdelt holdes hemmelig frem til utdeling av gavene under julebordet.

Sett også gjerne her en forhåndsbestemt sum, slik at gavene som kjøpes inn har ca. samme verdi.

Med Secret Santa er alle garantert en gave som også kan gjøres mer personlig enn i pakkeleken. Gavene kan deles ut og eventuelt åpnes under julebordet!

 

Jeg håper vi alle fikk litt inspirasjon til årets julebord!

Husk, uansett hva du som arrangør velger å finne på, er den viktigste oppskriften til et minneverdig julebord gode samtaler med god mat og drikke.

Alt annet er en bonus!

Lykke til!