GenZ, kortere oppmerksomhetsspenn og økte kostnader tvinger eventbransjen til å tenke nytt. Teknologiutviklingen, publikums forventninger og nye vaner etter Covid har endret spillereglene. Likevel fortsetter mange arrangører som før – og det kan koste dem dyrt.
Under CheckinDay var vi så heldige å ha selveste Julius Solaris, en internasjonalt anerkjent influenser innen eventbransjen, som keynote. Han presenterte spennende innsikt og resultater fra hans nylige publisert studie. Vi har samlet noen av hovedpunktene verdt å ta med seg.
Et hot tips: Om du ikke allerede abonnerer på nyhetsbrevet hans, så bør du gjøre det!
I årevis har bransjen snakket om endring, men etter pandemien har mange forsøkt å vende tilbake til «business as usual». Problemet? Det som fungerte før, fungerer nødvendigvis ikke lenger. Julius var klar på at de som ikke tilpasser seg, risikerer tomme stoler og røde tall.
Selv om økonomisk usikkerhet og dyrtid preger mange bransjer, er etterspørselen for arrangementer fortsatt stor. Studien hans viser at nesten 42 % av eventplanleggerne planlegger flere eventer i 2025, mens nesten halvparten holder seg på samme nivå som i fjor. Likevel skjer det store endringer i hvordan pengene brukes.
En av de mest overraskende funnene Julius peker på, er hvor eventarrangører faktisk investerer. Mange antar at AI og engasjementsløsninger er de hotteste satsningsområdene, men det iser seg faktisk at nesten 50% av budsjettet går til registrering- og påmeldingssystemer.
For arrangører er billettsalget selve fundamentet for å forutsi oppmøte og planlegge arrangementer. Likevel er det nettopp her mange nå møter store utfordringer.
Noe vi hører ofte fra kundene våre er at deltakere kjøper billetter eller melder seg på tett opp mot arrangementet. Ifølge Julius er dette også en trend han ser. Over 52% av deltakerne melder seg på sent – en økning på nesten fem prosent de siste årene. Enda mer utfordrende er det at nesten 13% venter helt til siste uke før arrangementet.
Dette er også trender vi ser blant våre kunder som bruker Checkin. Tall fra 2024 viser at omtrent halvparten av alle billettsalg skjer i løpet av de siste fjorten dagene før arrangementsstrart.
Julius fortalte om en nylig konferanse hvor arrangørene forventet 3000 deltakere, men 1000 av dem registrerte seg først dagen før. Hvordan håndterer man noe slikt? I forhold til planlegging og budsjettering kan dette oppleves som et lite mareritt.
En av de store snakkisene i media om dagen er generasjon Z, som mange påpeker å kalle den krevende generasjonen. I Julius sin studie viste han til at det er denne generasjonen som deltok på flest arrangementer det siste halvåret. No surprise, Gen Z har også helt andre forventninger til arrangementet ditt enn tidligere generasjoner. Her gjelder det å følge med!
«Etter pandemien har vi fått en helt ny generasjon deltakere. De er vant til digitale interaksjoner og søker noe annet enn de massive, kaotiske trade show-opplevelsene. De vil ha mindre, mer intime møteplasser hvor de kan finne sine digitale fellesskap i en fysisk setting,» forklarte Solaris.
For arrangører betyr dette én ting: Tilpass deg – ellers blir du irrelevant.
De som ikke tilpasser arrangementene sine, vil oppleve lavere deltakelse, lavere inntekter og mindre engasjement. Fremtiden handler ikke om store, generiske konferanser, men om skreddersydde, verdibaserte opplevelser.
Dagens deltakere jakter ikke informasjon – den finner de selv på nettet. Det de ønsker, er opplevelser og innsikt du ikke kan oppleve digitalt.
Vil du høre mer innsikt om eventbransjen fra Julius Solaris? Hør vår podcastepisode hvor vi sammen med han dykker ned i de siste trendene.
Julius viste også til at lange foredrag er dødt, og bør være 30-45 minutter maks. Panelsamtaler bør også være raske, dynamiske og engasjerende. Deltakere har generelt sett fått kortere oppmerksomhetsspenn, og konkurransen om å kapre deltakere og tiden deres er brutal.
For å lykkes med arrangementer fremover, bør du:
Forstå din målgruppe: Hva motiverer dem til å delta? Hvordan tar de beslutninger?
Tilpasse formatet på arrangementet ditt: Kortere, mer engasjerende innhold og intime møteplasser fungerer bedre.
Forenkle registrering: Et solid påmeldingssystem gjør det enklere for deltakerne å registrere seg tidlig og hjelper deg med bedre planlegging.
Lykke til med ditt neste arrangement!